Puistokarkelot ’14

Kansanmusiikin ammattilaiset rouhaisevat kesän kunniaksi kunnolla!

Koko perheen ilmaisessa piknik-tapahtumassa 20.7. esittäytyy suomalaisen huippukansanmusiikin kavalkadi. Lavalle lappaa toinen toistaa parempia artisteja ja illan päättää mieletön ja giganttinen huutokatrilli.

Soitto soi 13-20 ja myyntikojuista saa ruokaa, juomaa, levyjä, koruja ja trad. käsitöitä!
Pelimannin penkin ohjelman löydät selaamalla sivua alaspäin!!

Päälavalla tarjoamme:

 

13.00 Freija

freija_press4

Freija tekee kansanlaulupohjaista musiikkia sekä aikuis- että lapsiyleisölle. Yhtyeen toinen ”aikuis” -albumi SydänJuurilla voitti vuoden 2011 Etno-Emma -palkinnon, sekä valittiin vuoden kansanmusiikkilevyksi. Sukupolvia yhdistänyt Kiekkumaralla – kansanlauluja lapsille -cd on saavuttanut suuren suosion lapsiperheissä. Freijaa kuullaan myös levyillä Jouluverso, Piilometsän säveliä, Karvakorvan laulupurkki ja Tämän kylän lapsii.

Freijan konserteissa tutut kansanlaulut ja uudemmat lastenlaulut saavat raikkaan ja svengaavan asun. Yleisö otetaan mukaan lauluun ja leikkiin. Freijan muusikot ovat tuttuja monista lastenkulttuuriyhteyksistä, kuten Pikku kakkonen, Nukketeatteri Sampo ja Tuttiorkesteri. Lisätietoa: freija.fi

Puistokarkeloilla Freija esiintyy triona ilman Lassi Logrénia:
Arto Anttila (kontrabasso, sopraanosaksofoni, laulu)
Maija Karhinen-Ilo (laulu, haitari, kantele, huilut)
Matti Laitinen (kitarat, mandoliinit, laulu)

 

 14.30 Vonkale

vonkalehassu

Vonkale on väkivahva hurlumhei-duo, jonka muodostavat runolaulutohtori Ilona Korhonen ja joensuulainen kantelevelho Pauliina Syrjälä. Naiset ovat musisoineet yhdessä jo viisitoista vuotta ja viime kesästä alkaen duo on tehnyt paluuta konserttilavoille vuosien tauon jälkeen.

Vonkaleen esittämät laulut ovat pääosin Ilona Korhosen säveltämiä ja sanoittamia, mutta jokunen perinteinen laulukin mahtuu joukkoon. Ilonan kansanmusiikkiin nojaavat laulut ovat tyyliltään ja teemoiltaan monipuolisia: vaikutteita on otettu niin laulelmasta, kabareesta kuin rockistakin. Niissä lauletaan torakoita syövistä afrikkalaisista liskoista, kaivataan Seppoa, riudutaan rakkaudesta ja kuullaan Hullun naisen tarina.

Ilona Korhonen
Pauliina Syrjälä

 

16.00 Arto Järvelä

Arto

Arto Järvelä on monen musiikin mies. Itseään pelimanniksi kutsuva Arto Järvelä on tällä kertaa framilla viuluineen ilman yhtyeitään. Sooloina soivat arkaainen perinnemusiikki ja siihen pohjautuva uudempi musiikki.

Alkujaan kaustislaiseen kansanmusiikkisukuun syntyneen ja sittemmin Sibelius-Akatemian opit sisäistäneen Arto Järvelän taival on muusikkona ollut monipuolinen. Niin esiintyjänä kuin opettajana hän on ollut luomassa suomalaista kansanmusiikin historiaa ja nykypäivää. Reilut pari sataa kiertuetta sekä workshopit ulkomailla ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa myös suomalaisen kulttuurin lähettiläänä.

Arto on vuoden 2013 Konsta Jylhä -kilpailun perinteisen sarjan voittaja ja työstää parhaillaan uusia projekteja valtion 5-vuotisen taiteilija-apurahan tuella.

Soololevyt:
Polska Differente (1994)
Arto Järvelä soittaa viulua (1999)
Far In! (2004).
Arto Järvelä Plays Fiddle Vol.2 Cross-tuned (2011)
Arto Järvelä Plays Fiddle Vol.3 On The Coast (2012)
Arto Järvelä – viulut, laulu, mandoliinit ja esseharpa.

 

17.30 Perinnearkun pelimannit

perinnearkku_logo

Perinnearkun pelimannit on kokoonpanoltaan vaihtuva orkesteri, jonka soittajat ovat kansanmusiikin ammattilaisia tai asiaan perehtyneitä harrastajia, joille yhdistyksen toiminnan ylläpitäminen on sydämen asia. Yhtye valloittaa energisyydellään ja on varmasti juhlan kuin juhlan kohokohta! Yhtye on perustamisensa jälkeen esiintynyt mm. Sepän Soitossa, Seurasaaren juhannusjuhlilla, erilaisissa iltamissa sekä Porvoon Kekri -juhlassa.

Perinnearkun hallituspelimannit valtaavat Puistokarkelot ’14 -festivaalin lavan tanssittavalla menomusiikilla! Ohjelmisto koostuu niin pohjoismaisen kansanmusiikin hittimateriaalista sekä yhdistyksen järjestämien jamipolskien, -sottiisien ja -polkkien finaalisävelmistä.

Emilia Lajunen, viulu
Hanna Mauro, viulu
Suvi Oskala, viulu
Maija Kauhanen, harmooni
Jaakko Kyrö, viulu/basso

19.00 Frigg

Frigg_band_blackwhite

(photo: jimmy träskelin)

Sukupolvensa taitavimmat pelimannit ovat kehittäneet Friggissä oman musiikillisen sekoituksensa, jota voidaan kutsua nimeltä Nordgrass. Siinä yhdistyvät pohjoismainen ja irlantilainen kansanmusiikki sekä amerikkalainen bluegrass. Frigg uudistaa suomalaisten juuriensa musiikillisia traditioita; yhtyeen jokainen jäsen tekee musiikkia omista vaikutteistaan käsin ja rakentaa kokonaisuutta omalla persoonallisella soittotyylillään. Yhtyeen jäsenistä useimmat ovat saaneet myös klassisen koulutuksen, mikä näkyy mm. soittamisen vaivattomuudessa, mutta Friggistä tekee Friggin saumaton musiikillinen kommunikointi, dynamiikka, energia ja huumori, jotka ovat kaukana akateemisuudesta ja pääsevät parhaiten oikeuksiinsa livenä. Frigg viihdyttää, hämmästyttää ja tanssittaa!

Frigg on mm. julkaissut kuusi albumia, tehnyt kuusi USAn ja Kanadan kiertuetta, esiintynyt Euroopassa ja Aasiassa suurimmillakin estradeilla sekä opettanut satoja ja satoja oppilaita matkoillaan. Heidän musiikkiaan on julkaistu arvostetuilla kansainvälisillä kokoelmalevyillä kuten Songlinesin ”Top of the World” ja Music Finlandin ”Arctic Paradise”. Kotimainen ja kansainvälinen media ovat arvostaneet Friggin innostunutta ja innovatiivista musiikin tekemistä korkealle palkiten levyjä viidenkin tähden arvioilla. Esiintymiset ovat ihastuttaneet poikkeuksetta asiantuntijat ja suuren yleisön.

*****

‘A wonderful outfit – seven artists and when they combine their talents the music is stunning. Amazing – I can’t help but sit back and throw up my arms in admiration – fabulous stuff.’ – Frank Hennessy / BBC Radio Wales 5.1.2013

*****

Vuosi 2013 oli merkittävä. Frigg oli ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi ”Polka V” –levyllään ja se valittiin alan toimijoiden Folklandia-risteilyllä ”Vuoden kansanmusiikkiyhtyeeksi”. Lisäksi Alfred Kordelinin säätiö myönsi Friggille tunnustusstipendin 20.000€ osoituksena yhtyeen ennakkoluulottomasta musiikin tekemisestä ja aktiivisesta roolista suomalaisen nykykansanmusiikin kehittäjänä. Stipendi tuli kreivin aikaan, sillä yhtyeen jäsenet työstävät uutta musiikkia ja Frigg Oy julkaisee heiltä kokoelma-albumin keväällä 2014 sekä aivan uutta materiaalia sisältävän levyn keväällä 2015. Tunnustus kannustaa jatkamaan musiikin tekemistä.

Kokoonpano:
Alina Järvelä viulu
Esko Järvelä, viulu
Tommi Asplund, viulu
Tero Hyväluoma, viulu
Tuomas Logrén, kitara
Petri Prauda, mandoliini, säkkipillit ja cittern
Antti Järvelä, basso

 

Pelimannin penkillä, Paviljongissa polkaisee tahtijalkaa neljä mahtavaa pumppua:

13.50 Aino Kurki

Aino Kurki

Aino Kurki on helsinkiläistynyt kantelemuusikko, jonka musiikissa voi kuulla vaikutteita  niin länsiafrikkalaisesta koramusiikista, afrobeatista kuin aavikkobluesistakin, unohtamatta suomalaista kanteletraditiota. Puistokarkeloissa kuullaan heinäkuussa julkaistavan soololevyn materiaalia.

 

15.20 Tradikaali

tradikaali_kortti

Tradikaali on nykykansanmusiikkiyhtye, joka yhdistää esityksiinsä niin perinteisempää kuin uutta kansanmusiikkia. Vaikutteita löytyy myös muista tyylilajeista ja kulttuureista. Yhtye tarjoilee kauniita säveliä ja räiskyviä sointuja hyvällä meiningillä höystettynä. Vuonna 2013 Tradikaali palkittiin Folklandia-risteilyllä Vuoden Nuori Pelimanni -tittelillä ja voitti samana vuonna pelimannien Suomen mestaruuden Mätsälässä.
Laura Kuisma – viulu
Kaisa Anttila – alttoviulu
Sanna Salonen – saksofoni, shaker
Juho Itä – akustinen kitara
Alexandria Schultz – piano, harmooni
Reetta Kuisma – kontrabasso
16.50 Mekkotytöt
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mekkotytöt on Maija Pokelan ja Jutta Rahmelin muodostama voimakaksikko, joka luo omaa musiikkia ammentaen inspiraationsa pohjoismaisesta soitto- ja lauluperinteestä. Duon sointi perustuu pitkän linjan yhteistyöhön, joka on saanut alkunsa jo lapsuusvuosina – saumaton stemmalaulu ja kanteleensoitto kietoutuvat yhteen raikkaaksi kokonaisuudeksi. Itse sävelletyt laulut kertovat ihmiselon ikiaikaisia tarinoita rakkaudesta, kaipuusta ja seikkailuista.
Maija Pokela – kanteleet ja laulu
Jutta Rahmel – kanteleet ja laulu
18.20 Uuniruukki
Uuniruukki
Uniruukki vie sinut matkalle maailmaan, jossa sadunomaiset sävyt ja tunnelmat syttyvät ja sammuvat toistensa lomassa, musiikillisten yllätysten ja omituisuuksien maustamana. Lopputulos on monista vaikutteista rakennettu kirjava kokonaisuus, joka tiivistyy jännittäväksi unimaailman soundtrackiksi.
Aino Ruotanen kantele
Ari-Pekka Kauppinen basso
Joona Räsänen rummut

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *