su 23.7. Puistokarkelot ’17

PUISTOKARKELOT TULEE TAAS!

Koko perheen ilmaisessa piknik-tapahtumassa esittäytyy suomalaisen huippukansanmusiikin kavalkadi. Lavalle lappaa toinen toistaan parempia artisteja ja illan päättää hurja ja säväyttävä huutokatrilli.

Soitto soi sunnuntaina 23.7.2017 klo 13-20 ja myyntikojuista saa ruokaa, juomaa, levyjä, ym.

Puistokarkelot ’17 on osa Helsingin kulttuurikeskuksen tukemaa Alppipuiston kesä -tapahtumasarjaa.

Päälavalla:

13.00 Poja!
14:30 Maija Kauhanen
16:00 Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala
17:30 Juurakko
19:00 Pekko Käppi & K:H:H:L
+ huutokatrilli

Pelimannin penkillä (Paviljonki):

13:50 Aléa
15:20 Kiehinä & Kassandrakuoro
16:50 Yhteislaulua Perinnearkun lauluvihkon ohjelmistosta
18:20 Suo

 

Bändiesittely

Poja! (Kuva: Raili Takolander)

POJA!

Poja! on akustinen folktrio, jonka kaikki jäsenet ovat laulavia multi-instrumentalisteja ja säveltäjiä. He suhtautuvat musiikkiin suurella intohimolla, ja soitto ja laulu raikaavat luontevasti kaikenikäisten ja -kokoisten yleisöjen edessä missä hyvänsä. Yhtyeen ohjelmisto koostuu jäsenten omista nykykansanmusiikkisävellyksistä ja folklauluista, eri maiden perinnemusiikista, vanhasta iskelmästä ja jatsista. Poja! häikäisee taidoillaan, monipuolisuudellaan ja herkkyydellään.

Esko Grundström, kontrabasso, harmonikka, pienkanteleet, laulu ym.
Tero Pajunen, laulu, viulu, kitara, mandoliini ym.
Tomas Takolander, laulu, kitara, cupola, trumpetti ym.

Maija Kauhanen (kuva: Antti Kokkonen)

MAIJA KAUHANEN
Vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea Saarijärven kantele ja samanaikaisesti soitetut lyömäsoittimet! Maija Kauhanen on monipuolinen muusikko ja säveltäjä, jolla on vahva lavakarisma ja taito koskettaa kuulijoitaan. Kauhanen hakee musiikkiinsa vaikutteita vanhasta suomalaisesta ja karjalaisesta musiikkiperinteestä ja antaa sävelmille uuden elämän. Useassa kappaleessa teemana ovat eri-ikäisten naisten kohtalot. Tekstit kertovat parisuhteiden haasteista sekä kotiväkivallasta, mutta mukaan mahtuu myös paljon iloa, riemua, lohtua ja toivoa.

Kauhasen ensimmäinen sooloalbumi ´Raivopyörä´ julkaistiin maaliskuussa 2017 ja se on keränny ylistäviä arvioita Suomessa sekä Keski-Euroopassa. Maija on konsertoinut kansainvälisissä projekteissa ympäri maailmaa sekä kiertänyt menestyksekkäästi soolona mm. Kiinassa, Japanissa, Ruotsissa, Norjassa ja Alankomaissa. Hän vaikuttaa myös maailmanmusiikkiyhtyeissä Okra Playground (Womex´16 Official Selection), Mari Kalkun & Runorun (EE/FI/AU), Rönsy ja Folk’Avant (SE/FI) sekä on laulusolisti suomalaisessa pop-yhtyeessä Malmö. Maija voitti soolomateriaalillaan Kansainvälisen Kantelekilpailun ‘Kansanmusiikin ammattilaiset’ -sarjan Helsingissä 2011 ja sijoittui samana vuonna jaetulle toiselle sijalle Nord’11 -pelimannimusiikin kilpailussa Sälenissä, Ruotsissa. Maijalle myönnettiin keväällä 2017 arvostettu Kritiikin Kannukset -palkinto.
https://www.maijakauhanen.com

 

Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala (kuva: Sami Perttilä)

DUO EMILIA LAJUNEN & SUVI OSKALA
viisikieliset viulut

”En ennen tätä konserttia ymmärtänyt mitä todellinen duosoitto on. Heillä oli muusikkoina uskomaton yhteys toisiinsa koko keikan ajan.” – Veikko Halmetoja, galleristi ja taidekriitikko

”Itkin, nauroin ja ostin levyn. Huikeat mimmit, yksi elämäni parhaista klubikeikoista evö!” – Rosa Meriläinen, kirjailija

Vuonna 2016 viisivuotista taivaltaan juhlistanut kahden viisikielisen hybridiviulun yhtye Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala on akustinen kokoonpano, joka kuulostaa soittajamääräänsä suuremmalta, mahtuu pieneen tilaan eikä tanssittavuuttakaan musiikista puutu!

Duon soittajat ovat alansa huippua ja virtuoottisuudessaan musiikkia voisi kuvata myös kamarikansanmusiikiksi. Yhtyeen ohjelmisto koostuu suomalaisien arkistojen helmistä, jotka yhtye on sovittanut näköisekseen. Uutuutena duon ohjelmistossa on Piia Kleemolan, ruotsalaisen Mikael Marinin, italialaisen nykysäveltäjän Libero Mureddun sekä Johanna Juholan yhtyeelle säveltämät teokset, joissa duon ilmaisu laajenee entisestään.

Yhtye on konsertoinut Suomessa laajasti ja ulkomailla yhtye on esiintynyt Etelä-Koreassa, Intiassa sekä Pohjoismaissa. Ensilevynsä ‘Tyttörinki’ duo julkaisi vuonna 2012. Samana vuonna yhtye voitti Konsta Jylhä -kilpailun perinnesarjan I:n palkinnon sekä sai erikoismaininnan perinnetuntemuksesta. Lisätietoa yhtyeestä löytyy internetistä osoitteista www.facebook.com/duoemiliasuvi ja www.youtube.com/duoemiliasuvi.

”Perinnetuntemus ja vahva oma ääni yhdistyvät duon soitossa ja mikä virkistävintä, turha krumeluuri on vältetty. Soitossa kyse tuntuu olevan musiikista; menosta ja poljennosta.”
– Amanda Kauranne, Kansanmusiikin ilta, YLE 1

Juurakko (kuva: Janne Mikkilä)

JUURAKKO

Juurakon konsertissa ollaan juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten. Kun pistää silmät kiinni, voi kuvitella istuvansa kuistilla jossain kaukana. Juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa yhdistelevä Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella.

Juurakon kiitetty ensimmäinen studioalbumi Lauluja kuistilta oli vuoden 2014 etnoalbumiehdokkaana Emma-Gaalassa. Oi, Maalina -levynjulkaisukiertueella yhtye tarjoilee entistäkin rouheampaa ja rohkeaa Juurakko-bluesia, jossa juurimusiikin tyylirajat ylitetään riemukkaasti.

Laura Kaartinen – laulu, matkaharmoni, kampa, lyömäsoittimet
Eija Kankaanranta – kanteleet
Kaisa Saarikorpi – laulu, sikarilaatikkosoittimet, kitarat, lyömäsoittimet
Minsku Tammela – laulu, jouhikko, kampa, munniharppu, lyömäsoittimet
Anna Wiksten – laulu, plankku, lyömäsoittimet

(Kuva: Konsta Leppänen)

PEKKO KÄPPI & K:H:H:L

Psykedeelisen tanhun mestarien, Pekko Käppi & K:H:H:L -yhtyeen musiikki on uutettu kansanperinteen varjoisten polkujen tomusta, mätänevän rämeen suloisesta hajusta ja sen ikiaikasesta, vääjäämättömästä sykkeestä. Yhyeen kansallisia ja kansainvälisiä palkintoehdokkuuksia kahmineen Sanguis Meus, Mama! –levyn seuraaja ”Matilda” ilmestyy Maaliskuussa 2017.

Pekko Käppi: jouhikot, laulu
Tommi Laine: sikarilaatikkokitarat, perkussiot, laulu
Nuutti Vapaavuori: sikarilaatikkobasso, laulu

(kuva: Viola Virtamo)

ALÉA

Aléa on syksyllä 2014 perustettu kahden nuoren naisen kansanmusiikkiduo.

Aléassa soittavat:
Aurora Visa kanteleet, laulu
Annika Lyytikäinen klarinetti, koskettimet, laulu

 

KIEHINÄ

”Kiehinän energisissä, usein improvisaatioita sisältävissä esityksissä on huumoria, jopa ripaus itseironiaa, vilpitöntä surua ja kaipausta, mutta ennen kaikkea yhteisen laulun riemastuttavaa voimaa, elämän iloa.” Heikki Laitinen, professori
Kiehinä laulaa vanhaan tapaan ilman säestystä, välillä rohkeasti yksiäänisesti, välillä hyvinkin moniäänisesti. Ohjelmisto on laaja ja edustaa niin suomalaista, suomalais-ugrilaista, pohjoismaista kuin välillä kaukaisempiakin perinteitä. Mukana on esimerkiksi ikivanhoja suomalaisia Kalevala-vuorolauluja, saamelaisjoikuja, rempseitä rekilauluja. Kiehinän energisissä esityksissä on huumoria, jopa ripaus itseironiaa, vilpitöntä surua ja kaipausta, mutta ennen kaikkea yhteisen laulun riemastuttavaa voimaa, elämän iloa.

”Siltatanssien kovaäänisimmät laulajattaret, hämärien iltapuhteiden hiljainen runolaulanta, ilkamoivat kanssasisaret, jotka laulavat morsiamelle naimaonnen.”

Kiehinä on vuodesta 2004 Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikin osastolla toiminut harrastajaryhmä, vetäjänään kansanlaulun maisteri Veera Voima. Ryhmä on esiintynyt mm. Kaustisella, Ruotsissa Korröfestivaalilla, Helsingissä Samuelin poloneesissa ja Perinnearkun jameisssa.

 

KASSANDRAKUORO

”Kotoperäisesti kansainvälistä”

Kansainvälinen, kanta- ja uussuomalaisista laulajista koostuva Kassandrakuoro on olemukseltaan ainutlaatuinen maailmassa: kuoron muualta saapuneet jäsenet tuovat mukanaan kansanlaulunsa ja tarinansa ja opettavat ne eteenpäin kuorolle. Kassandrakuoron energinen äänenkäyttö ja tanssilaulut luovat energian, jota on kiitelty monien esitysten jälkeen.

Ryhmää ohjaa ja laulut sovittaa sekä toisinaan koreografioi Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin osaston kasvatti, musiikin maisteri Veera Voima.

Kassandrakuoro on toiminut vuodesta 2000. Kuorossa on tällä hetkellä laulajia Eestistä, Saksasta, Itävallasta, Etiopiasta, Turkista ja tietenkin Suomesta. Ryhmän koko on n. 20 laulajaa.

Kuoro on esiintynyt monenlaisissa paikoissa vanhainkodeista Kaustisille, kyläjuhlista Sääty- ja Finlandiatalolle.

(kuva: Mats Vuorenjuuri)

SUO

Suo-trio on kansanmusiikin pieni suuri jättiläinen: kolmikon vahva laulu ja taitava instrumentalismi herättävät muinaisen runolaulun henkiin ja käyvät jalan alle. Yhtye on julkaissut 12-vuotisen taipaleensa aikana viisi levyä, ja tänä keväänä saatiin ilmoille neljäs ja uusin musiikkivideo Taula – Tinder, jossa Suo ottaa askeleen syvemmälle rouhean-shamanistisiin juuriinsa.

Suo on esiintynyt laajalti koto-Suomessa ja lisäksi Saksassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Eestissä ja USAssa. Vuonna 2015 yhtye kiersi Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Suomessa yhdessä The Secret Carpet Clubin sekä Ulvsand&Hjetlandin kanssa. Suo oli yksi viidestä Etno-Emma -ehdokkaasta vuodelle 2010. Kesällä 2012 trio sai kolmannen palkinnon Kaustisen Konsta Jylhä -kilpailun avoimessa sarjassa.

www.perinnearkku.net